Sats for matmoms

15% matmoms siden 1.januar 2012Det skal betales 15% mva ved omsetning av næringsmidler. Dersom salget av næringsmidler er et ledd i omsetningen av en serveringstjeneste skal det beregnes ordinær sats på 25%.

Merverdiavgiftssatsen på matvarer økte fra 14 til 15 prosent fra 1. januar 2012. 

Hva er næringsmidler?

Alt av mat- og drikkevarer produsert for konsum av mennesker regnes som næringsmidler. Imidlertid gjøres det unntak for legemidler, tobakksvarer, vann fra vannverk og alkoholholdige drikkevarer (ordinær sats, det vil si 25%).

Merverdiavgiftshåndboken inneholder mer informasjon om ordningen med redusert mva-sats.

Definisjon på serveringstjenester

Serveringstjeneste er definert i serveringsloven. Dette er et sted hvor mat og drikke både serveres og kan konsumeres. Loven omfatter også dem som serverer uten å ha bevilling til det. Bestemmelsene gjelder dessuten for bensinstasjoner der det selges mat og drikke, hvor det er satt opp bord inne der kunden kan fortære maten. Konkrete spørsmål om hvorvidt stasjonen skal anses som et serveringssted må tas opp med de lokale kommunale myndighetene.

Tradisjonelle kioskvarer som sjokolade, tyggis, ubehandlet frukt, emballert is og pastiller regnes ikke som del av en serveringstjeneste og skal derfor alltid omsettes med redusert sats. 

Moms på kaffe, bakevarer og lignende

Bakevarer, kaffe, mineralvann, juice, melk og lignende anses ikke som tradisjonelle kioskvarer. De skal da alltid omsettes med redusert sats, også fra serveringssteder.

MVA er næringsdrivendes ansvar

Det er den næringsdrivende som skal sørge for at merverdiavgiften er riktig innberettet og betalt med korrekt sats. Man må derfor selv skille mellom de to omsetningsformene på en hensiktsmessig måte.

Kilde: Skatteetaten

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *